Da, e inevitabil. Ştim, e greu pentru toţi dar se întâmplă, mergi cu părinţii în excursie. Nu te întreabă niciodată nimeni dacă vrei sau nu, dacă ai alt program sau dacă ai o idee mai bună la categoria „Destinaţii de vis”. Se face că eşti printre ei şi nu e loc de scuze pentru a rămâne acasă.

1. E regulă de aur. Nu face pănăramă! Te asigur, băiat, fată, ce ai fi…e bine să…”laşi loc de bună ziua!” la părinţi. Ei sunt sursă de bani, tu eşti parazitul lor. Eşti vâscul de pe arbore, eşti lipitoarea din ţesut, bacteriile de pe rădăcinoase. E simbioză între voi. Trebuie să te resemnezi. Sacrifici câteva zile, parchezi orice cont de pe orice site, atunţi peste tot că pleci şi măcar ai un avantaj…te vor invidia că tu pleci iar ei nu.

2. A doua regulă de aur e că trebuie să păstrezi spiritul de vulpe ce-l ai. Fii şiret/şireată!

Bagajele sunt importante, de aceea nu îţi trebuie multe. Tot ce ai nevoie se poate transporta într-un rucasc. Surplusul este cărat de părinţi ori fraţi. Periuţa de dinţi e o prioritate. Va sta în rucsacul tau şi nu în al fratelui tău ca să curgă cine ştie ce săpun lichid pe ea, sau în al surorii tale să se umple de cremă depilatoare.

Nu uita! Pastă de dinţi vor căra ai tăi deci nu te obosi să o cari tu pe a ta.La fel se întâmplă şi cu gelul de duş, şamponul şi prosoapele de baie. Scapi rapid de corvoade de genul acesta.

Oricum, băiat, fată sau ce ai fi tu, hainele sunt a doua prioritate. Chiar dacă eşti o fashionista sau un fashionist nu e cazul să iei întregul şifonier după tine. Ia un tricou cu care dormi, mănânci, faci sport şi un tricou cu care ieşi undeva sau zaci lat/ă la o terasă. Ia o pereche de jeans scurţi, sunt buni la orice şi se usucă repede. Poţi să îţi iei şi pantaloni lungi sau aşa ceva. Cică ţânţarii sunt suspectaţi că transmit SIDA prin pişcături..:))

Încălţămintea e de nediscutat. O pereche de şlapi buni de stat degeaba, de mers la piscină şi de frecat menta la terasă încap lejer în rucsac iar tenişii îi ţii în picioare.

3. Cosmeticele de orice fel ajută şi dacă eşti deştept nu ocupă mult. La fete e suficient deodorant, rimel şi creion. Lapte de corp, parfum şi balsam de buze au maică-ta şi soră-ta. La băieţi e suficient deodorantul căci de restul pot duce lipsă.

4. Odată ce am terminat cu tratatele despre haine&co. ajungem la alte reguli importante. Ştim că pregătirile pentru o vacanţă cu părinţii ocupă între un an şi două zile, singura asemănare fiind că mereu ultima zi înainte de plecare e groaznică. Toată lumea caută ceva, toată lumea vrea ceva şi toţi vin la tine.

Sugestia mea este să fii indiferent. „Nu ştiu”, „Nu am văzut”, „Nu cred” funcţionează cel mai bine.

De altfel se scapă uşor de un gen de căutător de lucruri foarte simplu prin metoda mea: trimite-l undeva să caute. Chiar dacă habar nu ai ce caută, chiar dacă ţi se rupe de ce vrea fiindcă tu oricum ai bagajul făcut dinaintea lor şi a durat la tine doar cinci minute.

5. Nu te certa cu nimeni, prefă-te că eşti ocupat şi indisponibil. Ce naiba! Doar „eşti dornic să mergi în vacanţă iar bagajul tău trebuie să fie cât se poate de bine făcut”. Nuuuu?!!

6. Cere-le bani dinainte să ajungeţi la hotel. Motive sunt destule dar de obicei în vacanţă lasă comunismul şi sunt darnici, aşa că un „aşa…să am şi eu acolo…” e destul. Nu se ştie când te apucă dorul de bere sau ţigări, când vrei să o arzi protejat, când vrei să cumperi farse pentru 1 Aprilie ori capcane de şoareci bune de pus pe scaunul dirigintei.

7. În maşină, când e plecarea e aiurea. Ar trebui să ştii deja. Toţi sunt nervoşi după ziua „ultima dinaintea plecării”. Fii indiferent, dar cu inteligenţă. Nu le răspunde cu curul, ci nu vorbi deloc cu ei. Nu te băga în discuţii, nu comenta nimic. Pune-ţi căştile ca să ştie că orice te-ar întreba tu eşti indisponibil şi nu te pot deranja. Eventual spunele că te doare măseaua sau stomacul; părinţii au mereu pastile la ei şi te vor îngriji astfel încât te vor lăsa cu căştile în urechi doar ca sa te simţi tu bine.

8. La hotel ai grijă să nu ocupi mult spaţiu şi fă-i să le fie dor de tine. Să tragă de tine că vor să joace tenis, fotbal, orice. Nu sta mult la baie şi nu vorbi cu ei despre amintiri sau chestii de la şcoală. Cu cât ştiu mai puţine cu atât e mai bine!

9. Nu mânca niciodată mult. Procură-ţi singur hrana necesară şi arată-le că ţie îţi place excursia şi nu vrei să îi bagi la cheltuieli.

10. Aici e finalul. Şi nu mai am reguli dar am de gând să le cumulez pentru a reda ideea principală: Fii indiferent, prefă-te ocupat ori bolnav, lasă-i pe ceilalţi să care în locul tău şi foloseşte gadget-uri gen şiretlicuri de moment.


P.S. Intr-o zi va trebui sa il editez…

Reclame