Cu toţii ştim cât de enervanţi pot fi bunicii. Mai ales atunci când nu mai sunt sursă de x sumă de bani/vizită; când casa lor nu mai e spaţiu propice fumatului şi a întâlnirilor conspirative cu teme gen „Halloween”, „1st of April” ş.a.m.d.; când nu mai sunt doar nişte siluete mişcătoare şi deloc deranjante din preajma ta.

Acestea fiind probleme între grav şi foarte grav am hotărât să elaborez un ghid practic/util pentru situaţii de criză gen cele descrise mai sus or worse.

1. Începem cu banii. De multe ori s-a întâmplat să ai nevoie de bani şi ciorapul să fie gol, puşculiţa deja plină de pânză de păianjen de goală ce e. Părinţii probabil îţi dau o anumită sumă de bani daaarrrrr…ai nevoie de mai mult. Apelezi la bunici. Nu face greşeala fatală de a te duce bine îmbrăcat, parfumat şi fericit la bunici. La ei trebuie sa te duci cu jeans ce ţi-au rămas scurţi, un tricou pătat ori vechi şi cu cea mai posomorâtă faţă pe care ai putut-o avea de la naştere până în prezent. Nu uita să fii cât se poate de respectuos şi linguşitor şi să le ceri bani pentru chestii gen cauză nobilă cum ar fi carte obligatorie la şcoală, haină nouă („că asta şi-aşa o am de trei ani şi e ruptă rău, tataie!”), încălţăminte („stau cu degetele melc, mamaie!”), ş.a.m.d. E foarte posibil să nu fii la fel de convingător pe cât ai vrea tu. Aplică planul B. Aminteşte-ţi de o excursie fantastică, pune-te pe plâns, spune că toţi merg numai tu nu şi „Oh, Doamne!! Îmi doresc din tot sufletul să merg!! Îţi fac pârtie la iarnă numai fă-mă fericit/ă!!”. Dacă te iubesc sigur vor face asta pentru tine.

2. Eşti în casă la ei. Casa bunicilor e mereu ca „În casa bunicilor” a lui Ionel Teodoreanu. Are multe camere întunecoase, reci, sumbre, misterioase; camere ce-ţi stârnesc curiozitatea care nu poate fi antrenată de faţă cu bunica, de exemplu.  Iarna se fumează bine la gura sobei, spre seară, dar dacă te-a prins viaţa ta socială îţi este compromisă 120%. Spune-i că vrei cartofi prăjiţi. În general bunicelor le ia jumătate de zi să facă nişte cartofi prăjiţi, timp în care poţi să fumezi, să cotrobăi după chestii.

3. Eşti în aceeaşi casă şi simţi nevoia să dai un telefon. E imoral să vorbeşti la telefon de faţă cu bunicul. Ar putea face atac de cord dacă ar auzi „ei căcat!”, „să-l fut”, „pizda mă-sii”, „te-aş fute!”, „aia care se fute-n gură”, „berea aia costa cât un futai în cur”, „se fute în lorgean”, „şi-a ars coaiele”, „e labă tristă”, „e pulă bleagă”, „e pizdă” ş.a.m.d. Nu vrei să-ţi omori bunicul sub nicio formă, el e singura ta sursă de bani pe timp de criză. Aşa că sugerez să-i aminteşti că trebuie să ia ouăle, să inchidă puii, să lege câinele. Minte-l că-l cheamă bunică-ta – va crede bănuind că poate nu a auzit. În secunda următoare va pleca şi nu se va mai întoarce cel puţin cât vorbeşti tu la telefon (bătrânii îşi găsesc mereu ceva de făcut, sau adorm pe unde apucă).

4. Ca şi părinţii, bunicii se bucură de nepoţi fiindcă văd în ei ceva util. Aşa cum maniacele curăţeniei economisesc timp folosind maşina de spălat şi bunicii se folosesc de nepoţi pentru a-şi rezolva treburile domestice. Iată o listă de răspunsuri ce le poţi da pentru a scăpa de sarcini penibile:

  • Du-te şi dă mâncare la câine !- Sunt alergic/ă la păr!
  • Du-te şi adă o căldare de apă! – Doctorul a spus că nu am voie să ridic! (Faza cu doctorul ţine mereu. Ei cred ca medicul e un semizeu încarcant în persoana preasfinţiei sale „nenea domnu doctor”)
  • Strânge masa! – Îmi sună telefonul! E urgent! E de la şcoală!!
  • Udă florile! – Sunt răcit/ă şi când văd apă îmi vine să mă duc afară (bunicii nu folosesc expresii gen „mă piş”,”mă cac”, „mi-e a pişa”, „mă trece o căcare”)
  • Cumpără pâine de la x magazin! – Mama a zis să nu mă mai duc acolo fiindcă s-a certat cu vânzătoarea. Nu ne putem face de râs în sat! (Bunicii ţin la reputaţie mai mult ca la ziua nunţii , deaceaa nu îşi permit să îşi distrugă le reputation)
  • ş.a.m.d.

5.  Dacă vrei să cucereşti bunicii cuiva fă în aşa fel încât să pari un intelectual care nu a uitat de unde a plecat. Dacă se poate ajută-i să mulgă vaca, să adune paie, să cosească etc.  Bunicii se dau în vânt după cei ce „ştiu să fie şi deştepţi dar şi gospodari”. Aproape că au orgasm dacă mai şi foloseşti cuvinte specifice statului la ţară (harbuz, ciocani, buruianî, hluji, junică, juncă, viţăl etc.) ori dacă îi întrebi de sănătate ori despre copii. Da, acolo e punctul lor sensibil. Întreabă-i cum se simt, ce-i doare, povesteşte-le că şi bunicii tăi au reumatism şi că şi pe ei ii doare orice.

6. Să nu îi corectezi când fac greşeli, să nu râzi când fac cacofonii gen „CA CAlul, CA CÂnd ai face… etc.”. Poţi chiar să faci şi tu dezacorduri între subiect şi predicat (este oi multe, mai rămâne prune după cules etc.) ori între subiect şi atribut (geantă roză) sau chiar greşeli cu privire la pluralul cuvintelor (curcubele în loc de curcubeie).

7. Când fie bunica ta, fie bunica unui prieten de-al tău te serveşte cu mâncare fă-ţi cruce la început, mănâncă tot, linge farfuria chiar şi nu uita să lauzi bucătăreasa de zeci de mii de ori până să te ridici de la masă şi să îţi faci cruce iar.

8. Laudă mereu recoltele şi grădina bunicilor prietenilor tăi. Bunicul chiar dacă e doar o stafidă tot bunic e, deci bărbat. Îşi va simţi bărbăţia schelălaind , pardon, fremătând în el atunci când îi vei lăuda vinul şi ograda.

9. Când trimiţi scrisori bunicilor tăi sau în general oricăror bunici scrie cât de mare poţi tu. Ştim că ei au ochelari dar la fel de bine ştim că nu îi ajută enorm. Aşa căăăăăă…fă un bine şi scrie cât de mare şi clar poţi tu. Vor fi bucuroşi iar dacă le trimiţi vreo vedere o vor pune pe televizor ca amintire – la fel cum au făcut şi cu mărţişorul de la 1 Martie.

10. Ca toate cele de mai sus să functioneze, în special cele legate de bunicii direcţi , nu ai prietenilor, şi mai exact capul acestei liste (adică faza cu banii) trebuite ştiute câteva lucruri:

  • bunicii trebuie telefonaţi nici mai mult nici mai puţin de o dată pe săptămână, zile de naştere/nume, Crăciun/Paşte/An Nou.
  • bunica se bucură de mărţişoare şi flori, bomboane de ciocolată, cremă de mâini.
  • bunicul se bucură când primeşte pastile, bomboane mentolate, horincă/pălincă/ţuică, batiste, unguent pentru reumatism şi şosete de iarnă+pantofi ce nu alunecă.
Anunțuri